MERRION

The unusual form of this house was generated by the shape and orientation of the site. An existing house had been damaged by fire and it was decided early on to demolish and replace it. The site was wide but relatively short and the rear was east-facing.  A house hugging the edge of the site surrounding a central courtyard allowed opportunity to bring south light into the kitchen and living spaces.

The courtyard visually extends the garden deep into the plan of the house. The side-wings of the house are two-storey in height but to allow the evening light from the west to penetrate the back, it was decided the link should be single storey. The internal elevations facing into the courtyard are glazed and the courtyard is planted with birch trees. The narrow white trunks of the birches allow views across the courtyard from the kitchen to living room while at first floor the canopy provides screening to bedroom windows.

The first floor of the south back is given over to a master bedroom suite and artist’s studio, while the north side contains additional bedrooms and bathrooms. The roof of the single storey entrance hall allows for a roof terrace off the studio for painting in summer.

Externally the house turns its back to the street with minimum glazing while opening up entirely to the rear garden and courtyard. The materials used are brick and timber, the shade of the brick makes reference to the brick of the original 1940s house and the neighbouring houses. A screen of cedar posts provides a frame for climbing plants that now cover the front of the house and first floor terrace.

The interior decoration integrates existing pieces that the clients brought from their previous home as well as pieces we specially designed for the space and items commissioned from furniture makers in Ireland and abroad. The aim was to create a look that appears natural and curated over time.

Info
Tags:

new-build, architecture, interior design, artist's studio, roof terrace,